国際日本武術空手道 | International Japan Karate-Do Association

Karate club Seiken, Burgas

Дожо етикет

ОСНОВЕН ДОЖО ЕТИКЕТ

Правила за поведение в дожо (залата за тренировки)

Поклон стоешком

Застанете с допрени пети, сочещи леко навън (като “V”). Дръжте коленете направо, лактите отпуснати, дланите отворени, пръстите събрани от външната страна на краката. Наведете се от кръста на около 20 о напред. Изправете се. Целият поклон отнема време колкото едно вдишване.

Коленичене (Сейза)

Поставете лявото си коляно на пода, след него дясното. Седнете долу върху ходилата си. Големите пръсти на караката трябва да се застъпват (единия да е отгоре). Дръжте гърба изправен и раменете отпуснати. Поставете лявата ръка (дланта отворена, пръстите събрани) върху лявото си бедро, а дясната – върху дясното, така че пръстите да сочат навътре. При мъжете разстоянието между коленете е от един до два юмрука, а при жените коленете са събрани.

Поклон в сейза

Плъзнете лявата ръка от бедрото към пода пред коляното(левият лакът да докосва пода). Направете същото с дясната ръка, така че движението във времето да е малко след това на лявата. Дланите ви трябва да докоснат пода в знак на дълбоко уважение. Сгъването на кръста е малко по- дълбоко от това стоешком (челото идва близо до пода, но не го докосва). Върнете ръцете си обратно върху бедрата, този път лявата е след дясната.

Влизане и излизане от дожото

Поклонете се с лице към залата или по посока на дожото, всеки път щом влизате или излизате от него.

Закъснение: Преди всичко, опитайте се да не закъснявате. Ако сте закъснели обаче, поклонете се след което тихо коленичете близо до входа. Изчакайте докато инструктора ви позволи да влезете, след което се поклонете коленичейки, изправете се и бързо се присъединете към групата. Ако сте пристигнали точно когато всички са коленичили по време на началото – не мърдайте и не вдигайте шум – само изчакайте докато групата започне да загрява и се поклонете по начина описан по-горе, след като получите разрешение от инструктора да се присъедините към групата.

Начало и край на тренировката

Когат чуете: ”Наредете се в редица” или “Една редица”(или колкото редици са необходими всички да се наредят), застанете рамо до рамо гледайки напред, по ред на степените. Опитайте се да се подредите така, че инструктора, стоящ пред вашата линия да е точно по- средата на линията. Ако групата е по-голяма, старшия ученик казва да се оформи повече от една редица, опитайте се да се наредите така, че редиците да са с еднаква дължина.

Seiza!” (сейза) – седнете на пода в “сейза”, така че коленете ви да се подредят по тези на човека до вас.

Mokusoh!” (мокусоо)– тиха медитация – сведете поглед, отпуснете се и дишайте.

Mokusoh yame!”( мокусоо яме) – край на медитацията.

Shomen ni rei!” (шомен ни рей)– поклонете се напред към залата - това показва почит към вашето място за тренировки, към традициите на карате и към вашите инструктори, които ви е назначил сенсея.

Sensei ni rei!” (сенсей ни рей)– поклонете се на инструктора. Когато се покланяте произнасяте “osu”(осу) – вездесъщият знак за уважение в карате.

Otogai ni rei(отогай ни рей) – покланяте се и инструктора се покланя на вас. Когато се покланяте произнасяте “osu”(осу).

При сигнал от инструктора, изправете се бързо без непременно да чакате този до вас да се изправи.

Kiai (Киай)

“Kiai” само по себе си, бивайки японска дума не е вик “киай”. Най- общо киай включва  “Ya” и  “Ei”.

Не се страхувайте да “правите” киай! В началото, хората имат склонност да правят киай меко, отколкото твърдо и силно. Ако вие имате силен киай, това често ще подбужда другите да работят също силно. Цялостният характер на групата е плод на нивото на духа ѝ, който може да бъде повдигнат с един по- добър киай.

От друга страна, ако вашият дух е немощен или вашият киай е слаб, вие можете да понижите духа на групата.

 

Основни правила (етикет) по време на тренировката

 

 • От момента в който тренировката започне, вашият ум трябва да бъде само в карате и да се опитвате да подобрите техниката си - концентрирайте се, правете силен с дух киай, не говорете без необходимост и практикувайте здраво. (Това също се включва към етикета понеже в противен случай ще бъдете непочтителен към инструктора, а също така и към себе си.)
 • Не носете бижута, часовници и др., не дъвчете дъвка.
 • Всеки път когато ви е казано да се придвижите от една част на залата към друга, правете го бързо (бягайте или поне ходете бързо). Също, не минавайте пред другите – минете отзад или отстрани.
 • Всеки път когато бъдете помолен да стоите или седите и да гледате, го правете в нормална права или коленичила позиция, тихо, без подпиране на стените или да разсейвате другите.
 • Ако сте в сейза и не ви е удобно, позволено е първо да се поклоните и след това да преминете в седяща позиция с кръстосани крака.
 • Когато ставате от седяща позиция, първо коленичете, поклонете се и след това се изправете.
 • Ако някога ви се налага да напуснете групата по- рано, нека за това инструктора да бъде уведомен предварително.
 • Всеки път когато сменяте партньора си за някое упражнение, се покланяйте на стария си партньор преди да се придвижите към следващия.
 • Не правете открит показ на това колко сте уморени, без значение на това колко наистина сте уморени.
 • Ако сте помолен да броите, бройте на какъвто език ви е удобно, нo го правете рязко, с дух.
 • Не се колебайте да питате старшите ученици и инструктори за помощ преди или сред заниманията. Ако времето позволява учете ката извън заниманията, така че по време на тях инструктора да може да прекарва повече време за коментар на вашата техника, отколкото за това кое движение следва.
 • Следвайте обичайните правила на етикета, койте е приложен.